Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ Α-Β-Δ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ Α-Β-Δ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους όρους για το δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι της στην αντιλαϊκή επίθεση ΝΔ – ΛΑΟΣ έβαλαν την παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη. Πιστοί στις επιταγές της Τρόικας φρόντισαν να χαρίσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και το κεφάλαιο, ενώ δε βρήκαν χρήματα για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών.  Και ενώ τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έφταναν τις 20 χιλιάδες, διορίστηκαν μόλις 3 χιλιάδες.
Όσο για τα υπόλοιπα κενά φρόντισαν να γεμίσουν τα σχολεία με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων. Φέτος στο δημόσιο σχολείο υπάρχουν έξι διαφορετικές σχέσεις εργασίας ( μόνιμοι, αναπληρωτές, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και αναπληρωτές μειωμένου μέσω εσπα)  Η φετινή χρονιά είναι ενδεικτική για το τι σχολείο και τι εκπαιδευτικούς θέλουν.
Το ΥΠΒΔΜΘ ζητούσε από τους "αναπληρωτές" εκπαιδευτικούς (Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών και "υποστήριξης της ένταξης μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες", κ.α.),που διορίστηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του "νέου" σχολείου, να υπογράψουν σύμβαση εργασιακού μεσαίωνα, που τους μετέτρεπε σε ημερομίσθιους με χαρακτηριστικά ωρομισθίων, αφού:
  • Θα πληρώνονταν μόνο τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου!
  • Η πληρωμή τους θα γινόταν όποτε ολοκληρωνόταν  η προβλεπόμενη χρονοβόρα διαδικασία!
  • Δεν αναγραφόταν στη σύμβαση το ποσό μισθού ή ημερομισθίου που θα έπαιρναν!
Μετά από κινητοποιήσεις οι συγκεκριμένες συμβάσεις του αίσχους αποσύρθηκαν, αλλά το πρόβλημα παραμένει, καθώς το Υπουργείο αρνείται να εντάξει αυτούς τους συναδέλφους στο ίδιο καθεστώς με τους αναπληρωτές του ΥΠΔΒΜΘ και παραμένουν στο ΕΣΠΑ.
Και βέβαια,
·         Όταν η κυβέρνηση με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 μειώνει κατά 1,903 δισεκατομμύρια τις συνολικές δαπάνες για την Παιδεία, δηλαδή κατά 21,9% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010!
·         Όταν το υπουργείο παιδείας ξεκαθάρισε πριν μια βδομάδα ότι για κάθε 5 εκπαιδευτικούς που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας! Και αυτό με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
·         Όταν το καθεστώς του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, του αναπληρωτή ΕΣΠΑ - και δεν ξέρουμε τι άλλο καθεστώς ελαστικής εργασίας θα βρουν - θα είναι ο κανόνας στο δημόσιο σχολείο.
·         Όταν πολλοί αναπληρωτές είναι για μήνες απλήρωτοι.
·         Όταν δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις σχολείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τις θέσεις εργασίας.
·         Όταν έχουν αποφασίσει να δώσουν την ευθύνη της εκπαίδευσης στον Καλλικράτη, να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε δημοτικούς υπάλληλους και την παιδεία σε εμπόρευμα που θα το αγοράζουν όσοι έχουν

ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ

Να βγάλουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο!

Να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ –ΔΝΤ που τη στηρίζουν ΝΔ –ΛΑΟΣ. Δεν είναι μονόδρομος η αύξηση των κερδών των λίγων και η βαρβαρότητα για τους πολλούς. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε!


Απέναντι στην κατάσταση αυτή που τινάζει στον αέρα το δημόσιο σχολείο και τις εργασιακές μας κατακτήσεις και κρατά σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφους απαντάμε ενωμένοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι με αγώνες.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
v  Να ενταχθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΑ στην ίδια κατηγορία με τους άλλους αναπληρωτές. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους αναπληρωτές ως την κατάργηση του θεσμού.
v   Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών και τακτική, δύο φορές το μήνα, πληρωμή τους από δω και πέρα.
v  Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
v  Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
v  Μισθό του νεοδιόριστου και του αναπληρωτή 1900€
v  Έξω τα ευρωπαϊκά προγράμματα (και τα ΕΣΠΑ) από το δημόσιο σχολείο.
v  Όχι στο "νέο" ευέλικτο διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς.
v  Για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή: Απαλλαγή από φόρους. Δωρεάν στέγαση. Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα. Επίδομα θέρμανσης.
v  Επίδομα παραμεθορίου (στις αντίστοιχες περιοχές) και για τους ωρομίσθιους.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
1.ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου